Sunt recunoscătoare muzicii pentru că reușesc să mă descopăr pe mine, descopăr de multe ori lumea și mulți oameni prin muzică și prin experiențele mele muzicale; și pentru că mă menține ageră, curioasă și preocupată.
Bună! Te rugăm să ne spui câteva cuvinte despre tine.
Buna! Mă numesc Alina Trifu, am 25 de ani și sunt percuționistă. Am absolvit Facultatea de interpretare muzicală – Specializarea percuție. În prezent colaborez cu filarmonici, instutuții și asociații culturale ca percuționist în cadrul concertelor de muzică clasică, ansamblu de percuție sau ateliere/concerte lecție.
Când ți-ai dat seama că vrei să faci muzică? Nu în sensul că vrei să mergi la o școală de muzică, ci în sensul că asta vrei să faci în viață.
Mi-am dat seama că trebuie să iau totul mult mai în serios încă din liceu. În mod clar tot procesul de admitere pentru a intra la facultate și selectarea repertoriului au avut un impact, însă cred că cel mai mult m-au influențat taberele de percuție de la Tescani, unde i-am cunoscut pe majoritatea prietenilor actuali și pe profesorii de la facultate.
A existat un moment-cheie care te-a făcut să te decizi?
Eram destul de mică, încercasem la un moment dat chiar să schimb liceul, să trec de la unul vocațional la unul bilingv. Am luat toate examenele de diferență pentru a mă muta dar am ezitat, motiv pentru care nu am mers în continuare cu transferul și am decis că mă duc până la capăt cu percuția. Am realizat că nu pot să renunț.
Ce îți place să faci, atunci când nu faci muzică (sau fără legătură cu muzica) Altfel spus, atunci când nu studiezi / asculți / predai / cânți…
Sunt foarte pasionată de Manga japoneză și de filme, dar când chiar am o vacanță, îmi place să fac drumeții pe munte.
Dacă ar fi să asociezi sunetele instrumentelor de percuție cu un anotimp, care ar fi acela (și de ce)?
Cred că aș putea asocia instrumentele de percuție cu toate anotimpurile, pentru că oferă o foarte mare versatilitate. De la ploaie și tunet – toamna (rainstick și thunder sheet), la căntecul păsărilor – primăvara (marimbă, vibrafon, xilofon), la valurile mării – vara (ocean drum), și colindatul de Crăciun – iarna (clopoței)
Cu siguranță există motive pentru care ești recunoscătoare muzicii, după cum e foarte posibil să existe momente în care ai prefera să ai alte preocupări. Dacă ar fi să faci două liste „cu bune și rele”, ce ar conține?
Sunt recunoscătoare muzicii pentru că reușesc să mă descopăr pe mine, descopăr de multe ori lumea și mulți oameni prin muzică și prin experiențele mele muzicale și mă menține ageră, curioasă și preocupată. Mi-aș dori să am în schimb mai mult timp liber sau energie și pentru pasiunile mele cu care nu sunt atât de critică, să socializez mai mult cu artiști din alte domenii și lucrul pe care mi l-am dorit cel mai tare dar nu pot să mă țin niciodată de el, să mai învăț o limbă de circulație internațională.
Ce planuri ai pentru viitor, muzical/artistic vorbind – să zicem, pentru anul viitor?
Am niște planuri pentru anul viitor dar nu vreau să dau niciun spoiler.
Există un moment optim pentru a începe să studiezi pianul? Când crezi că „e prea târziu” pentru a începe?
Nu cred că este niciodată prea târziu pentru a începe un instrument, sau să pictezi, să dansezi sau orice altceva. Desigur, cât timp ești mic, creierul absoarbe toată informația ca un burete, însă nu cred că ar trebui să ne reprimăm dorințele artistice.
Privind înapoi, probabil că sunt lucruri pe care le-ai descoperit ca muzician profesionist, dar ți-ai fi dorit să le fi aflat mult mai devreme. Le poți împărtăși cu noi?
Din fericire, nu am descoperit acest lucru târziu, ba chiar îl știu de mult timp. Pentru un muzician profesionist este foarte important să fie mereu la timp la repetiții (asta înseamnă cu cel puțin 30 de minute înainte), să studieze din timp și să știe foarte bine ce are el de cântat, să aibă mereu pregătite videoclipuri cu piesele pe care le cântă, și nu în ultimul rând să se bucure de muzică, să își facă prieteni și să socializeze.
Te rugăm să ne recomanzi o lucrare pe care o consideri potrivită pentru copii, indiferent de cât de multe (sau puține) știu despre muzică.
La final, ce sfaturi ai da unui copil (6-14 ani) care tocmai și-a descoperit pasiunea pentru muzică sau arte?
Sfatul meu pentru un copil este să aibă încredere în pașii mici pe care îi face, fiindcă cu toții am pornit de undeva.
Este foarte important să studiezi zilnic și să te bucuri de reușite, de muzică, dar să nu neglijezi nici aspectele tehnice, chiar dacă la început poate par plictisitoare. Roadele uneori sunt culese mai târziu prin piesele pe care le vei cânta, însă de multe ori trebuie să te înarmezi cu răbdare.